Deze website gebruikt cookies om de surfervaring makkelijker te maken. Lees onze privacyverklaring →

Over ons

Bichterweerd maakt onderdeel uit van Limburgse Grondstoffen BV. Limburgse grondstoffen is de groep van grondstoffenbedrijven onder de gezamenlijke vlag van 'Kuypers Kessel Beheer BV' (50%) en 'Teunesen zand en grint BV' (50%), met name de bedrijven: Bichterweerd (BE en NL), Großkünkel Rurkies (DE) en de Lus van Linne Exploitatiemaatschappij (NL).

Beide aandeelhouders hebben zelf in Nederlands Limburg een sterke positie in primaire grondstoffen. Bichterweerd maakt dankbaar gebruik van zowel haar zusterondernemingen (in DE en NL) als beide aandeelhouders om flexibel op de behoeftes van de klanten te kunnen inspelen.

Bichterweerd is sinds 1960 een begrip in de Limburgse Euregio wat betreft ontginningsprojecten. Van de jaren 1960 tot in 2013 heeft Bichterweerd haar eigen productielocatie gehad langs de Maas in Rotem (Dilsen-Stokkem). Van hieruit zijn miljoenen tonnen zand en grind naar lokale verbruikers gebracht. De klanten van Bichterweerd zijn divers en bestaan uit leveranciers van stortbeton, de betonwarenindustrie, infra-aannemers maar ook groenbedrijven als hoveniers en gemeenten.

Vanaf 2005 is Bichterweerd aandeelhouder in Steengoed Projecten CVBA (Maasvallei) en Grindberg CVBA (Kempisch Plateau). Investeringen in deze deelnemingen helpen Bichterweerd mee op de kar naar nieuwe projecten en dus grondstoffen voor de komende decennia. De bouwgrondstoffen zand en grind komen thans (tijdperk na het grinddecreet) vrij bij infrastructuurprojecten van openbaar nut, bij grindwinning als nevenproductie en bij projectgrindwinning (d.i. grindwinning die gepaard gaat met de realisatie van een maatschappelijk project van groot openbaar belang).

In 2016 maakt de oorspronkelijke productielocatie van Bichterweerd plaats voor het eerste Steengoedproject, met name grindwinning bij het infrastructuurproject "rivierverruiming Booien-Veurzen" van de Vlaamse Waterweg (2016-2018). De productielocatie voor Bichterweerd is sindsdien in Maasmechelen gelegen. Hier worden momenteel de vrijkomende grondstoffen uit Booien-Veurzen verwerkt naar verkoopbare producten.

In 2018 is Bichterweerd ook aandeelhouder van Steengoed Productie CVBA geworden. Investeringen in een nieuwe productie-eenheid in de Maasvallei brengt Bichterweerd weer op de kaart op haar oorspronkelijke locatie, dichtbij haar klanten. In 2020 zal de nieuwe productielocatie aan de Maas actief zijn. Het vrijkomende materiaal uit de Maasvallei zal daar worden verwerkt.

Vrijwel tegelijkertijd met de demontage van de oude productielocatie Bichterweerd, is het eigen initiatief "Nieuwe Leven in de Lus van Linne" gestart. Dit project is gelegen in de buurt van Linne (Nederland) en bestaat uit een natuurontwikkelingsproject, gecombineerd met hoogwaterbeveiliging.
Vanuit deze locatie worden klanten via het water bediend met zand en grind. Meer informatie over het project is te vinden op de website van ons zusterbedrijf:
www.lusvanlinne.nl.

Een ander zusterbedrijf is het Duitse bedrijf Großkünkel Rurkies GmbH (opgericht in 2008). Vanuit Großkünkel Rurkies GmbH worden klanten in Duitsland, Nederland en België beleverd. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.grosskunkel.de.

De strategische ligging van onze primaire grondstofvoorraden en productielocaties in België, Duitsland en Nederland maken het mogelijk om adequaat op vrijwel iedere vraag van grondstoffen te reageren. Met een eigen laboratorium kunnen wij u optimaal adviseren over het gebruik van onze materialen.

Bichterweerd N.V.
Rijksweg 841
B-3650 Dilsen-Stokkem
België

+32 89 79 09 30
info@bichterweerd.be